Make up Tips



Okay like I was once hated make up so much. Like i swear i will not put it on until i get married.Because the make up itself tak mahu lekat dekat muka i. Faham tak ? You know letak banyak mana pun it won't be there . Macam biskut Danone pun tak sebab Danone sekejap ada sekejap tak ada. This one like tak ada langsung -_-".But then lama-lama my perception changes slowly as i grow older. I am 23 and i kinda love gorgeous make up and now i am collecting the make up slowly, especially the eye shadow. I just got myself a Christian Dior 5-Colour Eyeshadow- Mystic Smokys 004 .

Hells yeah that one coz i love smokey eyes tapi sampai sekarang tak lepas-lepas lagi nak buat yang cantik. Hmmph.Menggigil-gigil i nak bayar ok. I macam oh damn betul ke nak beli ni? Bila terfikir balik satu bekas ini sahaja boleh membuatkan anda borong 3-4 baju Forever 21 semasa sale. Semasa sale okay, sale.



For those yang tak pernah make up lagi, start with a cheap brand first. I mean bukan cheap yang beli di pasar malam ye. Sila jangan cuba menghancurkan kulit anda. You can try out Maybeline or Silky Girl. They have the combination of nice colours. Me myself i started with my mom punya make up yang tah zaman bila punya dia beli ha ha. Then i try out Body Shop. If baru nak try make up, Body Shop is a good one. Sampai sekarang i still use the Body Shop 2-way foundation Compact Powder number 04 (RM 75). It suits my skin.



Yeah this one.Hail to Body Shoppp! Ok mengarut sikit.



Well eye liner is a good start to add something on your eyes. If i malas mahu make up pun i put on my eyeliner je . Setebal-tebal tidak. Sebab tu i punya eye liner cepat habis heh. I start my eye liner with Body Shop. Since Body Shop pun sudah naik harga ( dulu like RM20+ sekarang sudah jadi RM35++. wtf betul ) so i change to Black Eye Definer Silky Girl (RM16.90). The eye liner macam a lipstick-like and it is very comfortable to wear. And the most important thing, it does not smudge!If u berani sikit mahu letak some colours on your eyes, u can try out the eyeshadows or coloured eye liner yang dah bermacam-macam colour ada sekarang. From purple to green to grey and red whatever u name it. But before u put it on try to Google the techniques. Thats what i did.


When i wear make up i will put on more on the eye, and less on my lips. To be truth, i don't like to wear lipstick so i don't have any lipstick in my list. I just wear lip gloss ( which make your lips look glossy and wet) and it is also from Body Shop. See i said already Body Shop is a good product to start off ! :). (Ewah i promote Body Shop pula. Body Shop sila bagi i free gift dan discount 70% on each product ye terima kasih).



Untuk blusher, i guna Elianto Peach. Sebab masa tu tengah sale satu RM 5 sahaja terus i grab sampai sekarang tak habis-habis hehe. Sebab banyak ! i macam bila nak habis ni ? Untuk blusher i tak guna mahal-mahal sangat sebab guna sikit sahaja.



Sepatutnya i cakap yang ini dulu sebelum yang lain. Before put on your makeup don't forget to wear mosturizer supaya kulit tak nampak kering. You can wear liquid foundation after that to redefine your skin more and cover up your scars. Or maybe you can just use the concealer to cover up your zits ! I have been using the Body Shop Concealer 03 (RM 49) and Body Shop Liquid Foundation (RM 69).It really cover up the unwanted parts. Tapi kalau dah jerawat sangat teruk tak boleh buat apa dah la. Terpaksa la menggunakan keyakinan diri sendiri je, which is free of charge. -_-".



Dekat YouTube ada like thousands of make up tutorial videos yang korang boleh cari. Tapi yang i paling suka is the make up artist Michelle Phan. From skin care, cara make up semua dia tunjukkan. And she is cute also. Kira bila tengok tu hati pun tenang je sebab dia comel he he . Try to cari dekat YouTube and you will mesmerize dengan kecantikan dia make up! Below i ada pastekan video beliau mengajar tutorial macamana untuk make up Purple Hazy Look. Cute ok cute.Tapi jangan lah bandingkan barang makeup dia dengan kita yang baru mahu start. Brush dia je dah 40 batang. Eyeshadow dia pun dah berbekas-bekas. Hmph.




And another one is for Smokey eyes. Cantik oh!





Selamat Ber Make-up kawan-kawan!




(Bila i tengok tutorial video dia terus i mahu pergi beli bulu mata pelsu dan segala macam jenis brush yang ada. Malam ni terus mahu pergi Midvalley .Suke mak suke ! )



p/s : I bagi harga sekali sebab menyenangkan u all mahu beli. Boleh budget-budget sebelum sampai ke destinasi ! Ala -ala destinasi budget la.

11 comments:

  1. saye suke Michelle Phan jugak! she's like my make-up guru..hehe

    try tengok julieg713 punye video tutorial jugak..make-up mata die sume mengancam..auww!

    ReplyDelete
  2. oooh patut la skarang mata nampak itam itam tepi tuh...eh ke tu efek sebab tak cukup tido ?

    ReplyDelete
  3. i dah katam semua. blame on u! :p

    ReplyDelete
  4. Iza : Haahh best kan. sume dia make up cantik2! tapi bila nak try dekat diri sendiri asek tak jadi. hmmphh.

    hazrin : tu combination la. mete bengkak mate itam dan efek buat smokey eyes. heh

    aina : ahaha tengok la dekat you tube !

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. na..tp sy dah tgk you tube ni..ade yg sorg ni..ape ntah name dea..n byk lagi video yg sy tgk..but still...i dont know how to apply eye shadow...maybe mata sy kot yg cacat..ke tgn sy yg keras? hehe..nways..nanti awak ajar la k..;p

    ReplyDelete
  7. haha . boleh jee. prektis banyak2 kali ok la jadi. saye pun tak jadi2 lagi ni smokey eyes ni . ha boleh boleh . meh kite buat grooming class besame2 . haha .

    ReplyDelete
  8. tak suka michelle phan. haha. lagi suka pixiwoo. tapi videos dia yang smokey eyes tu memang best. suka background music dia ;)

    haven't tried bodyshop yet. pernah guna za, revlon and elianto saja.

    ReplyDelete
  9. theblogaboutsomething : yeah :)

    nn: aha smokey eyes tu best . oh why dont u try out bodyshop. best gak la. foundation dia ok.
    yeah will do tengok pixiwoo later. thankx for the info ! :)

    ReplyDelete

Ten tenenngggg.